Veien til toppen: Unngå distraksjoner og velg din omgangskrets med omhu

Den fysiske treneren Mads Tömörkènyi opplever ofte at dårlige valg og en usunn omgangskrets bremser utviklingen hos ellers lysende talenter på fotballbanen. Vil du helt til topps i din sport, handler det om å unngå en rekke fallgruver, sier treneren.

Mads Tömörkènyi har gjennom de siste årene fungert som fysisk trener med flere av Danmarks største fotballtalenter, hvor han via målrettet fysisk arbeid har gjort de unge spillerne noen verdifulle prosent bedre. Til tross for å hjelpe en del unge spillere opplever også den fysiske treneren at en del virkelig store talenter faller fra. Det skyldes ifølge Tömörkènyi en rekke mangelfulle verdier fra oppveksten, samtidig som man har en manglende evne til å sortere vekk forstyrrende elementer i hverdagen.

- Først og fremmest er det viktig at spilleren har gode vaner med seg i ryggsekken, og at man kommer fra ordentlige rammer hjemmefra. Her spiller foreldrenes oppdragelse en stor rolle, sier han og legger til at sunne kostholdsvaner er et must. 

 

- Gode og sunne kostvaner er nøkkelen til brukbare resultater, hvis man som spiller skal kunne endre seg på ønskede parametre. I talleg er det viktig å strukturere hverdagen, så du er sikker på at du rekker alt. Det kan særlig være viktig hvis du driver med sport i tillegg til å jobbe eller studere, sier Mads Tömörkènyi.

Omgangskrets er viktig

Videre er omgangskretsen du befinner deg i viktig i forhold til hvordan du kan nå dine mål. Den fysiske treneren underbygger utsagnet med en rekke studier som forteller at atleter som omgås andre aktive mennesker, har en vesentlig større suksessrate enn atleter som er i en omgangskrets med andre interesser. En usunn omgangskrets kan ofte fungere som gift for en spiller med et stort potensiale, sier han og fortsetter:

 

- Nicklas Bendtner er et klasseeksempel. Hva er årsaken til at hans enorme talent har blitt sløst bort gang på gang? Jeg mener, at punktene over her spiller inn. Distraksjoner fra miljøet og manglende evne til å sortere dårlige valg fra gode, er en av mange årsaker til at Bendtner virkelig aldri har tatt forventede sted, sier han.

 

- Den indre motivation er også utrolig viktig, hvis du spør meg. Som atlet skal du være nysgjerrig og ærgjerrig og hele tiden ha lyst til å forbedre deg. Har du ikke skikkelig lyst, kommer du aldri i nærheten av å nå den absolutte toppen, avslutter Mads Tömörkènyi.

Tilbake
ANNET INNHOLD