Temperatur og underlag er viktige faktorer for hvordan fotball spilles
Temperatur og underlag er viktige faktorer for hvordan fotball spilles

Temperatur og underlag: Slik påvirker det fotballen

Fotball spilles på alt slags underlag, uansett temperatur, verden over. I Norge varierer været stort fra nord til sør, men hvordan påvirker det fotballen?

Først og fremst er det viktig å påpeke at alle fotballspillere, gammel som ung, trives best i det man identifiserer som sitt eget miljø. Likevel spiller man bare halvparten av kampene på hjemmebane, og ofte vet man ikke hva man møter når man gjester et annet sted. Dermed er det viktig å være klar over hvordan fotballen påvirkes av underlag, vær og vind. 

- Da jeg begyne å spille i italienske Serie A, kunne jeg ikke utfordre like mye, og jeg skapte færre sjanser. Årsaken var varmen, og at kreftene mine forsvant fortere. Dermed måtte jeg velge når jeg skulle bruke krefter for å utfordre, sier Brian Laudrup, EM-vinner fra 1992. 

Sliter i varmen

YouTube-kanalen F2F valgte dermed å teste dette med tidligere Premier League-spiller Danny Higginbotham. Den tidligere Stoke-spilleren løp «beep-testen» i en snøhall med -6 grader, i en ørken i Dubai i 38 grader og i «vanlig» vind og regn i London. Higginbotham løp best i kulden, noe han forklarte at trolig var på grunn av at det var null vind i hallen.

Klart dårligst gjorde den tidligere forsvareren det i ekstremvarmen. I ørkenen fortsatte pulsen å stige, samtidig som han slet med å hente seg inn igjen, og fra testen begynner å bli ordentlig tung, klarer kun Higginbotham å yte halvparten så bra som i London-været.

Toppspillere kan miste hele 13% av kroppsmassen mens de spiller en kamp i mer enn 25 grader. Samtidig måles de til å ha 26% mindre sprinter enn til vanlig. Spillerne har dog en høyere pasningsprosent.

Underlag er avgjørende

De fleste spillere og trenere har opplevd å dra på en kamp også er banen langt dårligere enn man selv er vant til. Dette kan ofte være med å påvirke kampens utfall.

Jo bedre bane, jo bedre fotball kan man spille, sier journalist Jonathan Wilson. Med en slik holdning er det naturlig å tro at i en kamp så vil et dårlig lag ha en fordel av å møte et bedre lag på en dårlig bane. Igjen testet YouTube-kanalen F2F dette, da de satte et lag med favoritter og underdogs til å spille en kamp, - på to baner. 

I testen kommer det tydelig frem at det dårligste laget er sjanseløs på det gode underlaget. I andre omgang, da lagene bytter til en dårligere bane, er det dårligste laget klart best. Laget som er vant til å slå korte pasninger, får ikke til sitt spill, og dermed blir de rådville. 

At det er slik støttes opp av statistikk funnet fra den engelske FA-cupen. Når gode lag møter et dårligere lag, har favoritten 70% sjanse til å vinne på hjemmebane, men kun 47% sjanse til å vinne kampen dersom den spilles på bortebane. 

Tilbake
ANNET INNHOLD