Fotballen har mange myter. Her er svarene på om de er sanne eller ikke.
Fotballen har mange myter. Her er svarene på om de er sanne eller ikke.

Sant eller usant? Her er fotballens mest kjente myter

Er det perfekt å score et mål like før pause? Er 2-0 en farlig ledelse? Her er svaret på fotballens seks store myter.

1. Et lag har større sjanse for å slippe inn et mål rett etter scoring

Usant. Det er faktisk motsatt. Et lag som scorer har mindre sjanse til å slippe inn et mål de neste fem minuttene, enn i noen andre fem minutters perioder ellers i kampen. Både Brian Laudrup og eks-Manchester United-spiller Louis Saha trodde myten var sann, da Unibet satte de tidlige fotballproffene til veggs.

2. 2-0 er den farligste ledelsen i fotball

Usant. I Premier League vinner de med 2-0 ledelse 90% av kampene, mens i La Liga er tallet hele 95%. Tidligere Stoke-spiller Danny Higginbotham trodde likevel at myten stemte på grunn av at et lag slapper av med en større ledelse, men det er altså ikke tilfellet.

3. Mål endrer kamper

Sant. Når et lag havner under fyrer det av flere skudd, og sjansen for å score øker. Laget i ledelsen skyter samtidig færre skudd, og dermed endres kampbildet. «Selvsagt» sa tidligere England-trener Glen Hoddle.

4. Du vil ikke score FOR tidlig i kampen

Sant. Det kan være farlig. Et lag som scorer i løpet av de første 50 minuttene har 47% sjanse for å vinne, mens et lag som scorer i det 60 minutt vil ha hele 88% sjanse for å sikre seieren. Tidligere England-keeper Paul Robinson trodde at myten ikke stemte, og ville ha en ledelse så tidlig som mulig. 

5. Et mål rett før pause er et perfekt tidspunkt å score på

Usant. Det er ikke noen bevis om at det hjelper å score før pause, enn på et annet tidspunkt. Tidligere Rangers-trener Mark Warburton bekrefter at myten ikke stemmer. Han som manager forteller at det er «irrelevant» om et mål i mot kommer like før pause eller ikke. Storscorer Saha trodde imidlertid at de scoringene han leverte like før pause påvirket motstanderen. - Ja, man får selvtillit og gir et skikkelig slag i motstanderens tryne, sa Saha til Unibet.

6. Det ER et perfekt tidspunkt man kan score på.

Sant. Hvis man scorer målet som gir laget seieren, så er det perfekt. I dette tilfellet, jo senere, dess bedre. Det var også Unibets mange eksperter helt enige om. 

Tilbake
ANNET INNHOLD