Løkkefotball og lek

Voksne snakker stadig om savnet av løkkefotball, barn spilte og lekte mer før sier man. Og det kan nok stemme i og med at barn og ungdom i dag har mye flere fritidsmuligheter i dag. Jeg har prøvd å unngå å skrive om løkkefotballen, da det ofte kan oppfattes som nok en melding om hvordan «alt var bedre før». Sannheten er nok heller at alt var annerledes før, og at vi voksne må tilpasse oss dagens virkelighet heller enn å mimre om gårsdagen.

Av: - Spond
Sist oppdatert: 2019-12-18T13:08:19.0000000Z

 Enhver generasjon virker å synes at de eldre er gammeldagse og ortodokse, mens de yngre er late og uinteresserte. Virkeligheten er at vi voksne har endret oss fra da vi var unge, og barn og unges kulturelle forutsetninger har endret seg. Vårt ansvar handler da om å gi de unge vi har et så godt utviklingstilbud som mulig, da er det lite hensiktsmessig å kaste bort tid på å fortelle dem hvordan alt var bedre før.

 

Dagens virkelighet

Barn og ungdom er mindre aktive på fritida, men de har også mindre fritid. Aldri før har de brukt så mye tid på organiserte treninger og skole i løpet av en vanlig uke. Faren her er at barn lærer et veldig snevert bevegelsesmønster, fordi treneren fokuserer på å lære bort pasninger og skudd men overser generell bevegelseskompetanse.

 

For mange tiår siden klatret man i trær og spilte mange forskjellige idretter, da var de fleste kompetente i smidighet, bevegelighet og styrke.  Slik er det ikke lengre. Og det blir ikke bedre av at barna møter opp på organisert trening og står i kø. Derfor må dine treninger være 90 minutter med nesten konstant bevegelse og aktivitet.

 

Min bacheloroppgave undersøkte tidlig spesialisering i norsk fotball. Undersøkelsen spurte spillere på nivå 1-4 om hvor mye de hadde trent, og hva de hadde trent som yngre. Resultatene av undersøkelsen viser at de som i dag spiller på ett høyere nivå har vært mer aktive som barn, uavhengig av hvilke idretter og løkkefotball. De som i dag er best har vært mer aktive enn de som i dag er på nivå 3 og 4.

 

Hvordan bygge opp en økt

Dropp oppvarmingen du lærte av din trener for 30 år siden. Varm opp med harn, stiv heks, hauk og due eller til og med håndball, basketball, fotball eller en variant av tennis. Bruk de første 10-20 minuttene på å utvikle bevegelighet, det gjøres i lek og spill. Glem stiger og tusenvis av kjegler. Barna vil og trives bedre på trening, fordi dette er mye mer givende enn å løpe rundt banen til treneren har satt opp kjeglene sine.

 

Etter denne delen med «bevegelighet» kan du spille. Varier mellom småspill (1v1-3v3), mellomstort spill (4v4-7v7) og storspill (8v8++), fra et fysiologisk perspektiv trenes da flere ulike momenter av idrettsprestasjon. Med mindre plass og færre spillere trenes endring av retning og hastighet (stopp – start og start – stopp), jo større plassen og med flere involverte trenes evnen til å spille lengre, altså kondisjon.

 

Avslutningsvis kan du lage en slags konkurranse for å fremheve f.eks. avslutnings-, pasnings- eller bevegelsesferdighet, eller så kan du rett og slett ha en morsom konkurranse som eneste formål er at barna skal forlate treningen med et smil.

Tilbake
ANNET INNHOLD