Kommentar: Dusjing er viktig for samholdet på laget, men barn skal ikke tvinges til det - da kommer de ikke tilbake

Dusjing og «garderobekultur» har en sentral rolle i idretten - særlig i herrelag. Nylig var det en diskusjon i Tyskland om barn bør tvinges til å dusje etter trening og kamp. Dette er selvsagt noe barna skal bestemme selv, mener jeg.

Det var Berlin Football Association som tok opp temaet da de gikk ut og fortalte at de var mot tvunget dusjing for barn. «Naturlig nok» tenker kanskje de fleste, men i kommentarfeltet under utsagnet fylte det seg opp meninger som var både for og i mot tvunget dusjing.

«Dusjing er en del av fotballen» og «Dusjing er en del av den personlyge hygienen, og det må barna lære seg» er eksempler på hva som ble kommentert under innlegget mot «tvangsdusjing».

Og ja, felles dusjing hører til en viss grad hjemme i fotballen. For voksne fotballspillere er det en del av rutinen, akuratt som oppvarmingsøvelsene som gjøres dag inn og dag ut. I en del voksne klubber er det til og med sånn at de som ikke setter av tid til å dusje, eller som glemmer skift, må betale en liten bot til lagkameratene på grunn av dette.

Men for barn er det helt andre hensyn som skal tas. Glede og trygghet er kanskje to av de første tingene jeg tenker på. 

Det er også slik at nakenhet er privat, og barn som unge håndterer det ulikt. Noen har ikke problemer med å vise seg naken, mens andre er veldig skamfulle. For et barn er i tillegg disse følelsene forsterket. Et sjenert barn vil dermed ikke være komfortabel med å kle av seg foran lagkameratene, og disse skal heller ikke presses til det. 

Likevel er det helt ok å snakke med barna om det, og fortelle at dusjing er bra for hygienen og lagfølelsen. Likevel er det viktig å vise forståelse og ikke bare sette en dusjeforpliktelse for alle.

Dermed er det for meg soleklart at ingen idrettsaktive barn skal tvinges til å dusje, selv om det er bra for hygiene og lagmoral. Et nei til dusjing må være betingelsesløst akseptert uten at det skal føre til noen ulempe for spilleren, hverken i form av deltakelse, bøter eller andre straffer. 

Men som sagt kan du selvsagt prate med spillerne og gi dem et positivt inntrykk av dusjing etter trening og kamp, men la dem bestemme selv til slutt. 

Tilbake
ANNET INNHOLD