Hvordan håndtere trenerrollen og sosiale medier?

Hvordan skal trenere og lagledere håndtere jungelen av tilgjengelige sosiale medier som finnes? På nett kan det være mindre tydelig hvor grensen går mellom forholdet til spiller og trener og vanlige kamerater.

Temaet var oppe til debatt på Facebookgruppen «Stort og smått om barne- og ungdomsfotball». Der tyder det på at veldig få med trener- og lederverv har mottatt retningslinjer fra sine klubber på hvordan å håndtere dette. I det barna blir ungdommer er det vanlig at de plutselig begynner å bruke både Facebook, Snapchat og Instagram, muligens befinner du som trener deg og på disse sosiale kanalene. Og nå kommer dilemmaene: Er du venn med alle overalt? Godtar du forespørsler noen steder, men legger aldri noen til? Legger du aldri til noen spillere under 18? Gratulerer du dem med dagen på veggen deres – gjør du det samme for alle? Det finnes ingen fasit her, men det er en del ting man må være oppmerksom på.

 

Treneren og andre ledere er et forbilde, det er sinnsykt viktig at man gjør sitt beste for å være et godt ett. Dette gjelder og på sosiale medier, gjennom hva du legger ut skaper du et bilde av deg som person og forbilde. Du står fritt til å gjøre som du vil med dine profiler i sosiale medier, men bruker du de til å dele ting du ikke ville fortalt spillerne bør du vurdere om det er best å ikke ha «venner» fra laget. Det kan være små ting som at du var online midt på natta eller noen uheldige bilder du deler på bursdagen til en venn, eller at noen andre deler bilder eller historier du helst vil holde unna dine ungdomsspillere. Ett alternativ til dette som blant annet brukes mye av lærere er å lage en alternativ profil, for eksempel: «Trener Jonas Munkvold». På denne kontoen kan jeg kommunisere med spillere og foreldre uten å dele for mye personlig informasjon.

Dette er retningslinjene jeg har for meg selv som trener i forhold til sosiale medier:

  • Unngå Snapchat. Alt som sendes slettes når det er åpnet, og det er derfor en plattform der det blir vanskelig å bevise noe, man kan derfor ikke vise foreldre eller andre hva det har blitt snakket om.
  • Gjør brukeren din på Instagram privat om du deler mye personlig. Da bør du ikke godta spillere under en viss alder.
  • Avhengig av hvordan du bruker Facebook kan det være lurt å ikke godta spillere under en viss alder, men det kan og være ok å godta forespørsler. Vær obs på hva som skrives på Messenger, og bruk en profesjonell tone selv om det er en uformell plattform.

 

Klubbstyrt tilnærming

Mye kommunikasjon i dag går gjennom, enten ved at man deler og kommenterer saker eller bruker Messenger til å sende meldinger til hverandre eller til grupper. Det kan gjøre at man automatisk trekkes til Facebook når man skal organisere laget eller opprette en informasjonskanal. Men tenk på hvilke konsekvenser det kan ha for deg, dine spillere og andre rundt laget.

 

For å unngå deler av dette virvaret bør trenere og lagledere kommunisere mest mulig gjennom Spond, som deler mange av de samme fordelene med Facebook, men hvor du kan holde ditt privatliv utenfor. For å være i forkant av denne usikkerheten rundt hva som er akseptabelt eller forventet bør klubben legge noen føringer rundt hvordan klubb, trener, foreldre og spillere kommuniserer og hvilken plattform dette gjøres på.

 

Uansett bør dette være tema på et foreldremøte, hvor lagledelsen enten må presentere retningslinjene som gjelder for klubben eller for laget. Slik blir det skapt felles normer for hvordan man håndterer sosiale medier.

Tilbake
ANNET INNHOLD