Joacim Jonsson, her fra tiden som fotballekspert i 2015. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Joacim Jonsson, her fra tiden som fotballekspert i 2015. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Fotballekspert: - Kan være ugunstig å være tidlig utviklet

Joacim Jonsson er fotballekspert og tidligere sportssjef i Fredrikstad. Der gjorde han suksess ved å kjøpe talentfulle spillere, for å så selge dem dyrt videre til andre klubber. Jonsson forteller, noe overraskende, at fotballspillerne som er tidlig utviklet, kan slite senere i karrieren.

- Et problem for den tidlig utviklede er at han sjelden får utvikle sine realsjonelle egenskaper. Hvis man er for god, vender man seg til å kunne gjøre alt selv, men når dette forspranget blir spist opp sitter man igjen med mest inidivduelle egenskaper. Hvis man skal bli god som voksen, er man nødt til å ha relasjonelle egenskaper, innleder Jonsson.

Og svensken vet hva han prater om. Etter et langt liv i fotballen, både som spiller, trener og sportssjef, har Jonsson gjort karriere av å spotte talent og ferdigheter hos fotballspillere. Jonsson, som ofte tittuleres som fotballekspert, mener det er umulig å avgjøre hvem som blir gode fotballspillere i tidlig alder.

- Det er umulig å si hvilken spiller som blir best når de er 10 til 15 år, fordi det er som oftest enorme fysiske forskjeller. En 12-åring kan være utviklet som en 15-åring, mens en annen 12-åring kan være utviklet som en 10-åring. Da sier det seg selv at forskjellen på de spillerne er stor, sier Jonsson.

Viktig med mentalitet

I sitt arbeid med spillerlogistikk, har ofte Jonsson tenkt over hvorvidt spilleren ble tidlig eller sent utviklet.

- Det er sjeldent at klubbet henter spillere som er så unge at deres fysiske fordeler fortsatt er et trumfkort. Likevel kan jeg i en speide-prosess vurdere at hvis spilleren har vært sent utviklet, men likevel nådd et høyt nivå, så vet jeg at han er sterk i psyken. Fordi de sent utviklede spillerne har som oftest møtt stor motgang, da de var fysisk underlegne. De som klarer å gå gjennom det, men likevel lykkes, har ofte mentaliteten som skal til for å ta neste steg, sier Jonsson.

- Unødvendig med topping

I arbeidet med at lag og spillere skal utvikle seg til tross for fysiske forskjeller, har Jonsson stor tro på å tilrettelegge for alle. Dermed synes svensken at topping av lag i tidlig alder er et håpløst alternativ.

- Det er helt unødvendig å toppe lag i barneidretten, når spillerne er mellom 6 og 12 år. Jeg har imidlertid stor tro på å finne et ekstra tilbud til de spillerne som har kommet lengst, det siste året før de begynner med ungdomsfotball, men da i tillegg til det vanlige tilbudet, sier Jonsson og fortsetter:

- Det spilles nok kamper og en jevn spilletid for alle er mer enn nok for spillere i barnefotballen. Trening og treningsmengde er enda viktigere, og det å av og til diferensiere på trening. La de beste møte hverandre, og de litt svake hverandre. Det skaper motstand for alle, samtidig som det utfordrer og gir mestring. Dette bør egentlig være en selvfølgelighet og en viktig del i hvert barns utvikling, avslutter Jonsson.

Tilbake
ANNET INNHOLD