Fotball kan lære mye av Judo: - «Fortnite-jubel» er respektløst

Judo er en liten idrett i norsk målestokk. Men med en moralkode og sterk disiplin, kan judo likevel lære andre idretter mye, mener Ippon-leder Alexander Aamodt.

- I judo har vi en moralkode som sier noe om hvordan vi skal oppføre oss overfor hverandre. Dette er en viktig verdi å ta med seg videre, sier Aamodt før han fortsetter:

- Vi prater veldig mye om å respektere den man konkurrerer mot. Selv om du har fått inn noen gode kast og vunnet, så skal man ikke stå å «Fortnite-juble» over den som tapte. I Judo skal man vise sin respekt, selv om kampen er intens. Man skal ikke vise sorg eller glede, fortsetter Aamodt.

Ta vare på alle

En slik tankegang skiller seg veldig fra andre idretter, hvor det «kun» er vinnerne som respekteres. En del av pakken er også feiringen, og dansene fra TV-spillet «Fortnite» har vært spesielt mye i vinden den siste tiden. Slike holdninger er ikke forenelig med å være med i Ippon, eller judo for den saks skyld. 

- Hvis man er stor og sterk og møter en litt mindre på trening, så må man passe på litt. I judo er vi avhengige av partnere, og må ta hensyn og vise respekt. Vi passer på å tenke på alle sammen, og ønsker å sørge for idrettsglede for alle, sier Aamodt.

På grunn av strenge retningslinjer, tar ofte foreldre som har barn med utfordringer kontakt med Aamodt for å få barnet med på trening. Det går alltid fint, selv om det kan være noe tidkrevende.

- Når man kommer inn på judomatten og får på seg judodrakten, så blir man en i gjengen. Da oppfører de seg fint. Når man bukker seg inn på judomatten, så er det et sett med regler som alle må forholde seg til, sier Aamodt.

Tips til fotballtrenere

Avslutningsvis deler judo-lederen noen av sine tips for å holde orden på sine utøvere.

- Vi bruker alltid noen minutter ved oppstart for å snakke om månedens moral kode. Denne måneden her er det respekt, og da snakker vi om hva det betyr for oss. I avslutningen går vi gjennom hvordan det har fungert og reflekterer over moralkodene. Dette er viktig i alle idretter, man skal oppføre seg og respektere andre og sørge for at alle har det bra, avslutter Aamodt.

Tilbake
ANNET INNHOLD